Φανταστείτε ότι έχετε έναν φίλο στο facebook που λέει ότι έχει πάει σε ένα συγκεκριμένο μέρος και ποσταρεί μια φωτογραφία από αυτό το μέρος. Εσείς έχετε όμως μια υπόνοια ότι το άτομο αυτό δεν έχει πάει σε αυτό το μέρος και η φωτογραφία δεν είναι δικιά του.
Πάμε να δούμε πως θα τον ανακαλύψουμε.
- Ας βρούμε ένα τυχαίο παράδειγμα από το facebook. Έστω ότι έχουμε το παρακάτω chenk in από ένα μαγαζί με φαγητά.
- Για αρχή κατεβάζουμε την εικόνα από το facebook. Δεξί κλικ “Save image as…”
- Έπειτα πάμε στο google.com στην αναζήτηση εικόνων.Και πατάμε πάνω στην φωτογραφική μηχανή.
- Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατάμε στο “Μεταφόρτωση εικόνας” και έπειτα πάμε στο “Choose File” και ανεβάζουμε την εικόνα που κατεβάσαμε πριν από το facebook.
- Στα αποτελέσματα θα μας εμφανίσει παρόμοιες εικόνες ή ακόμα και την ίδια όπως εδώ στο παράδειγμα μας. Αν μας βγάλει την ίδια και είναι από παλαιότερη ημερομηνία καταλαβαίνουμε ότι η εικόνα είναι πλαστή και μάλλον κάποιος πήγε να μας ξεγελάσει.
Άλλη μια χρήσιμη σελίδα είναι το TinEye το οποίο δουλεύει με τον ίδιο τρόπο. Ανεβάζετε την εικόνα και ψάχνει στην βάση δεδομένων του αν η εικόνα είναι “κλεμμένη” από το internet.Στο συγκεκριμένο παράδειγμα δεν μας επέστρεψε κάποιο αποτέλεσμα αλλά καλό είναι να το έχετε υπόψιν.
Βέβαια εδώ που τα λέμε κανείς δεν μπορεί να κάνει καλύτερο “φακέλωμα” από το google.Για όσους θέλουν να γίνουν detective τώρα έχουν ένα παραπάνω εργαλείο για να ξεκινήσουν. 🙂